Slimmer werken,
blije klanten

Leidinggeven aan Lean Six Sigma

Titel: Leidinggeven aan Six Sigma
Auteur: Rini van Solingen

In dit boek wordt het belang van verandermanagement bij Lean Six Sigma goed beschreven. Vaak wordt juist dit onderdeel vergeten door organisaties. Lees onderstaande samenvatting om hier meer over te leren.
Leidinggeven aan Six Sigma

Wie kent het CAP model?
CAP staat voor Change Acceleration Process. Het is een model om veranderingen door Lean Six Sigma goed te laten vallen binnen je organisatie. Een onderwerp dat maar beperkte aandacht krijgt in de vele boeken die gaan over Lean Six Sigma.

In mijn dagelijkse praktijk als Lean adviseur vertel ik altijd dat Lean Six Sigma 50% instrumenten is en de andere helft is verandermanagement, zoals dit zo mooi heet. Het is daarom vreemd dat er maar weinig modellen of instrumenten zijn die dit onderdeel belichten.

Het boek “Leidinggeven aan Six Sigma” gaat voornamelijk over het succesvol inbedden van Six Sigma in de organisatie. Aan de hand van de 7 aandachtsgebieden van het CAP model beschrijft Rini van Solingen hoe je dit succesvol kunt doen. Het is een stappenplan waarbij je van het creëren van visie en leiderschap uiteindelijk uitkomt bij het inbedden van Six Sigma in je bestaande organisatiestructuren.

Broodfabriek Groetelaers
Er worden in het boek veel voorbeelden gebruikt uit het bedrijf “Groetelaers”, een broodfabriek uit België. De ervaringen met Six Sigma van dit bedrijf zijn erg herkenbaar. Echter een simpele zoekopdracht in Google leert dat dit hele bedrijf niet bestaat. Er wordt wel aangegeven dat alles in het boek geanonimiseerd is, echter maakt dit alles net iets minder geloofwaardig. Ook de quotes van ervaren Black Belts zijn wel erg anoniem.

Voor wie?
Ondanks het anonieme karakter is dit boek een goede toevoeging aan de verplichte literatuur voor managers die op het punt staan Lean Six Sigma in hun organisatie te introduceren. Er is natuurlijk geen blauwdruk voor verandermanagement bij Lean Six Sigma. Maar een duidelijk overzicht met alle elementen waar je rekening mee moet houden is daarom wel erg nuttig.


Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.