Slimmer werken,
blije klanten

Lean Six Sigma voor dummies

Lean Six Sigma voor dummies
Titel: Lean Six Sigma voor dummies
Auteurs: John Morgan en Martin Brenig-Jones

De voor-dummies reeks behoort normaal gesproken niet tot mijn favorieten. Door de titel en het schreeuwerige uiterlijk denk je al snel aan Amerikaans managementjargon en weinig diepgang. Onlangs werd ik als onderdeel van een accreditatie toch ‘gedwongen’ Lean Six Sigma voor dummies te lezen. En dat was uiteindelijk een behoorlijke meevaller.

Wie leest Lean Six Sigma voor dummies?

Het boek is bedoeld voor de manager die zijdelings met Lean Six Sigma wordt geconfronteerd. Bijvoorbeeld omdat zijn bedrijf of overheidsdienst het heeft omarmd. In korte tijd ben je in staat mee te praten over Lean Six Sigma en kun je meepraten over de belangrijkste instrumenten en principes.

Is het een goed boek?

Lean Six Sigma voor dummies blijkt een toegankelijk boek, waarin je door middel van praktijkvoorbeelden enthousiast wordt gemaakt over Lean Six Sigma. Het boek kent een gemakkelijke, niet schreeuwerige, schrijfstijl en is voorzien van veel illustraties en tabellen. Ideaal om snel een onderwerp op te zoeken en een hoofdstuk door te lezen.

Zijn er ook minpunten?

Uiteraard. Voor iemand met veel praktijkervaring biedt het boek weinig diepgang. Voor iemand zonder ervaring is het te weinig concreet om zelfstandig aan de slag te gaan. Niet zo gek, als je bedenkt dat Lean Six Sigma voor dummies veel minder bladzijden kent dan twee soortgelijke boeken, Lean voor dummies en Six Sigma voor dummies. Lean voor dummies heb ik zelf ook gelezen, en in dat boek vond ik bijvoorbeeld concretere tips voor managers die ook daadwerkelijk aan de slag willen.

En dus…

Lean Six Sigma is een prima boek voor de drukbezette manager die wil meepraten over de hype en het onderwerp. Wil je echter ook aan de slag, kijk dan welk boek uit de for-dummies reeks het meest aansluit op je behoefte. Want drie elkaar overlappende boeken lezen is een verspilling. En die wilden we nu juist elimineren.


Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.