Slimmer werken,
blije klanten

Wat is Lean Six Sigma?

Wat is Lean Six Sigma

Lees op deze pagina de belangrijkste lessen die wij hebben getrokken uit “wat is Lean Six Sigma?”.
Titel: Wat is Lean Six Sigma?
Auteurs: Mike George, Dave Rowlands & Bill Kastle

Lean Six Sigma: lastig om in weinig woorden uit te leggen

Wij krijgen vaak de vraag, wat Lean Six Sigma precies is. Dat is lastig uit te leggen in een paar woorden. De zin “met Lean Six Sigma zet je de klant centraal en ga je sneller werken met een betere kwaliteit als resultaat” biedt meestal geen soelaas. Een dergelijke zin lijkt uit een willekeurige reclamefolder te zijn geplukt en de gesprekspartner wil dan meestal ook wel iets meer weten dan dit.
Wij zouden er voortaan ook voor kunnen kiezen om in dit soort gesprekken een exemplaar van “Wat is Lean Six Sigma” te overhandigen.

Toegankelijk, lekker bondig en door echte experts

Want “Wat is Lean Six Sigma” is een toegankelijk geschreven, kort (110 bladzijdes) boekje. Het is geschreven door Mike George, Dave Rowlands en Bill Kastle. Deze mannen hebben allen een indrukwekkend trackrecord opgebouwd in het vakgebied van Lean Six Sigma en hebben allemaal één of meerdere boeken op hun naam staan.

Geschikt voor beginners

Dit boek is zeer geschikt voor de manager of beoogd projectleider die nog niet of nauwelijks kennis heeft van Lean Six Sigma. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel behandelen de auteurs de basis van Lean Six Sigma. In een heldere stijl beschrijven ze de belangrijkste principes van Lean Six Sigma. In het tweede deel gaan ze dieper in de implementatie. Centraal in dit gedeelte staat de DMAIC projectaanpak, waarin iedere fase wordt geïllustreerd met voorbeelden.

Lezen of niet?

Het leest makkelijk weg, in een avondje ben je er wel doorheen. Tijdens het lezen doet het boek wel wat de titel belooft. De lezer krijgt een antwoord op de vraag wat Lean Six Sigma is kan zich een voorstelling maken van hoe een implementatie verloopt. Ook wordt een typische implementatie stap voor stap behandeld, zodat je een goed beeld krijgt wat je kunt verwachten als je een Lean Six Sigma project gaat uitvoeren.

Meer dan dat zit er echter niet in. Degene die al eens met Lean Six Sigma heeft gewerkt of een opleiding heeft gevolgd zal weinig nieuwe inzichten verkrijgen. De lezer zal na het lezen van het boek nog niet in staat zijn zelfstandig aan de slag te gaan met Lean Six Sigma. Ook wordt de werkelijkheid soms wel erg eenvoudig voorgesteld. Dat goede samenwerking belangrijk is in projecten zal iedereen beamen. Maar de tips om dat te bereiken bevatten louter open deuren en bevatten weinig diepgang. Tot slot zijn de aangehaalde voorbeelden vaak opgeschreven in een stijl die kenmerkend is voor vele Amerikaanse managementboeken. De lezer die daar niet van houdt moet hier even doorheen lezen.


Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.