Slimmer werken,
blije klanten

Lean Six Sigma Orange Belt Training

De Lean Six Sigma Orange Belt training is de tussenstap tussen de Yellow Belt en de Green Belt training. Je leert in twee dagen de achtergrond en theorie van Lean Six Sigma en hoe de Lean methodiek in een verbeterproject wordt toegepast om klantwaarde toe te voegen.

In het algemeen kun je stellen dat je de Lean basiskennis leert en daarnaast weet hoe een Lean verbeterproject ingericht en uitgevoerd wordt. Na afloop van een Orange Belt training kun je zelf kleinere Lean verbeterprojecten managen en monitoren. Het ‘zwaardere’ werk in een project wordt opgepakt door de Green Belts en de Black Belts.

Scrum-event-30-10-2016-Fotos-door-KIRSTENVANSANTEN-All-rights-reserved-contact-before-use-23 (1)

Inhoud van de Lean Six Sigma Orange Belt training

In de Orange Belt training komen onder andere de volgende zaken aan bod: Introductie in Lean Six Sigma, waar komen de methodieken vandaan, introductie DMAIC, de 8 vormen van verspilling, Kaizen en verbeterborden, Value Stream Mapping (VSM), Dag- & weekstarts, 5S en het balanceren van een proces: flow en takt tijd.

Een deel van de training bestaat uit theorie en een deel uit processimulatie; je gaat aan de slag met de theorie. Daarnaast is er voldoende ruimte voor discussie en interactie.

De verschillende Lean Six Sigma Belts

In de Lean Six Sigma methodiek worden verspillingen in bedrijfsprocessen geëlimineerd. De klantvraag staat altijd centraal bij de optimalisatie van stagnerende processen. Lean gaat uit van continu verbeteren; elke dag een beetje beter!

Om de Lean methodiek en instrumenten te kunnen gebruiken en te kunnen deelnemen aan een Lean-Team, moet je opgeleid zijn. De Lean opleidingen zijn ingedeeld in gradaties; Belts. Hoe hoger de Belt, hoe zwaarder je rol is binnen een Lean Six Sigma verbeterproject. De basis Belt is de Yellow Belt, daarna volgt de Orange Belt, de Green Belt, de Black Belt en de zwaarste Belt is de Master Black Belt.

Green Belt Lean Six Sigma

Wat is het verschil tussen een Orange Belt en een Yellow Belt?

Het grote verschil is dat de Yellow Belt training 1 dag duurt en de Orange Belt Lean Six Sigma training 2 dagen. Er is in de laatste training simpelweg meer tijd om grondiger en dieper de Lean Six Sigma materie in te duiken.

Een Yellow Belt is bekend met de grondbeginselen van Lean Six Sigma en is klaar om deel te nemen als teamlid aan een Lean Six Sigma project. De Yellow Belt kan in de eigen werkzaamheden optimalisaties doorvoeren. De Orange Belt kan zelfstandig (kleine) verbeterprojecten managen en monitoren.

In de Orange Belt training worden de Lean projectfases en de bijbehorende Lean instrumenten behandeld. In de Yellow Belt worden deze instrumenten aangestipt maar minder uitgebreid besproken dan in de Orange Belt opleiding.

Wat is het verschil tussen een Orange Belt en een Green Belt?

Ook hier is het grootste verschil de duur van de training. De Lean Orange Belt neemt, zoals eerder benoemd, 2 dagen in beslag. De Lean Green Belt duurt 6 dagen.

Op het moment dat je een Orange Belt op zak hebt, ben je bekend met de basis van Lean Six Sigma. Je kunt nu nog niet zelf een groot Lean verbeterproject managen zoals een Green Belt dit doet maar bent wel in staat kleine projecten te monitoren en je eigen werkproces te optimaliseren.

In de Green Belt training komt het statistische deel (Six Sigma) uitvoerig aan bod. Een Green Belt training wordt, in tegenstelling tot de Orange Belt, afgesloten met een theorie examen. Hiervoor moet je slagen om jezelf een Green Belt te mogen noemen.

Tot slot kan de Green Belt optioneel een praktijkcertificaat halen. Om dit certificaat te behalen, voert de Green Belt een eigen Lean Six Sigma project uit en wordt daarbij begeleid door een (Master) Black Belt.

Black Belt en Master Black Belt

De zwaarste Lean Belts zijn de Black Belt en de Master Black Belt. Een Black Belt zet Lean Six Sigma programma’s op en begeleidt Green Belts bij het uitvoeren van projecten.

De allerhoogste tree is gereserveerd voor de Master Black Belt. Dit is een ‘Black Belt +’. Hij of zij heeft veel praktijkervaring met complexe Lean Six Sigma procesoptimalisaties binnen grote organisaties en is de sparringpartner van het managementteam. Je zou de Master Black Belt ook Lean verandermanager kunnen noemen.

lean six sigma trainingen

Video impressie Yellow Belt trainingsdag

Bekijk hieronder de video impressie van de 1-daagse Yellow Belt om een idee te krijgen hoe een Lean trainingsdag verloopt.

Inschrijven Orange Belt Training

De trainingen vinden plaats in:

  • Utrecht (Aristo Utrecht CS). Parkeerinformatie voor deze locatie kan je hier terugvinden.
  • Utrecht (Kantoor Bureau Tromp)
  • Amsterdam (BCN Arena)
  • Eindhoven (BCN Eindhoven)
  • Zwolle (BCN Zwolle)
  • Rotterdam (BCN Rotterdam)
  • Groningen
  • Maastricht

Data en tijden

In onderstaand inschrijfformulier vind je alle ingeplande trainingsdata (in het eerste veld). Trainingsdagen duren van 09.30 tot 16.00.

Schrijf je via onderstaand formulier in voor de Orange Belt Training.

PS. Je kan je ook inschrijven via de hoofdwebsite van Bureau Tromp. Deze website is recentelijk vernieuwd! Volg deze link om naar de Orange Belt Training te gaan.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.