Slimmer werken,
blije klanten

Zo kies je een geschikt verbeterproject

Je wilt dankzij Lean verbeteren in je bedrijf. Om te zorgen dat dit lukt is het belangrijk om de Lean methode op de goede manier te gebruiken. Het is minstens net zo belangrijk om het goede project te kiezen. Want als je geen goed project kiest, hoe kan je dan verbetering realiseren? In dit blog krijg je een aantal tips om een geschikt project te kiezen.

De gevolgen van het verkeerde project

Als je het foute project kiest, selecteer je misschien een project waar niet het hele team achter staat en worden bepaalde hindernissen niet opgelost omdat dat in strijd zou zijn met de andere prioriteiten van het bedrijf. Daarom kan het team zich nutteloos voelen en zal het eindresultaat niet ideaal zijn. Niemand wint in zo’n situatie.

De voordelen van een goed project

Wanneer je het juiste Lean Six Sigma project kiest kan dat een enorm effect hebben op je bedrijf. Als je het project correct uitvoert, zullen de processen binnen 3 tot 6 maanden efficiënter functioneren, zullen de werknemers zich gelukkiger en gewaardeerd voelen, en zullen de aandeelhouders uiteindelijk de voordelen zien.

lean belts

Richtlijnen voor je juiste Lean project

Hier zijn vijf richtlijnen die je kunnen helpen bij het evalueren van mogelijke kwaliteitverbeteringsprojecten:

  • Vraag je managers naar de drie grootste uitdagingen waar het bedrijf momenteel mee wordt geconfronteerd. Zorg ervoor dat jouw project één van deze uitdagingen is, of ermee gerelateerd is. Dit zorgt ervoor dat je managementteam het project de nodige aandacht zal geven, en snel obstakels uit de weg zal ruimen.
  • Wat zijn de drie grootste uitdagingen vanuit het standpunt van de klant? Zoek klachten van klanten op, luister naar telefoongesprekken van het callcenter, en bel klanten die je bedrijf niet langer gebruiken. Creëer een Pareto chart om bepaalde problemen te prioriteren. Dit zal je helpen je projectprioriteiten te stellen en een bepaald project te kiezen.
  • Is het project haalbaar? Kan het realistisch gezien afgewerkt worden binnen zes maanden? Als het langer duurt kun je teamleden verliezen als ze overschakelen naar een andere job, of kan het team gefrustreerd raken omdat ze schijnbaar geen vooruitgang boeken.
  • Zal het team een meetbare invloed hebben binnen de processen of financiën van het bedrijf? Begin geen project zonder te weten welke de voordelen voor het bedrijf zullen zijn. Dit helpt je team te motiveren.
  • Wat is je procescapaciteit? Als je je proces niet opgemeten hebt, hoe weet je dat het moet verbeteren? Zorg ervoor dat je weet hoeveel fouten het proces momenteel produceert en definieer je ideale resultaat.

Samenvattend is het heel belangrijk om het juiste project te kiezen voor jouw Lean verbetertraject. Je kan het juiste project kiezen door te letten op: de drie grootste uitdagingen van het bedrijf, de uitdagingen van de klant, de haalbaarheid, de meetbare invloed, het definiëren van het ideale resultaat.

Wil je meer leren? Lees hier meer over de acht verspillingen binnen organisaties volgens de Lean filosofie.

Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.