blije klanten
DMAIC-projectaanpak bij een Lean Six Sigma project
Zie jij dat er verbetering nodig, of mogelijk is in je werk, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? De DMAIC-projectaanpak kan je hierbij helpen. De DMAIC helpt je bij het uitvoeren van je verbeterproject van begin tot het eind. Als je deze blog leest leer je wat de DMAIC-projectaanpak is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je een verbeterproject van de start tot het einde kan aanpakken.
Wat is de DMAIC-projectaanpak?
De DMAIC-cyclus is een van de kenmerken van een Lean Six Sigma project. DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Improve, Control. De aanpak is gebaseerd op de PDCA-aanpak door Deming. DMAIC brengt een gestructureerde en systematische aanpak voor organisaties voor het oplossen van problemen in de processen. Bij elke fase van de DMAIC-cyclus passen instrumenten die zorgen dat je het doel van die fase kan behalen.
Om te weten welk resultaat een fase moet boeken moet je het Y = f (x) idee toepassen. Dit maakt het eenvoudiger om te bepalen welke instrumenten uit de toolbox je het beste kunt toepassen. De wiskundige uitdrukking vertaalt zich als: “Y is een functie van x”. Dit zegt ook wel dat de resultaten uit processen (de Y’s) het gevolg zijn van de variabelen (x-en) binnen de werkzaamheden.
Wat voorbeelden van de x-en zijn grootte van de order, de complexiteit van de order, of de maand van het jaar. Deze variabelen kunnen allemaal invloed hebben op Y. Y zou hier bijvoorbeeld het op tijd leveren van een order kunnen zijn. Het doel van de DMAIC is om te bepalen welke procesvariabelen het meeste invloed hebben op de procesuitkomsten en dus verbetering nodig hebben.
De fases van de DMAIC
Define: de opstartfase van een project. Het doel is hier om het probleem in kaart te brengen en de doelstelling (Y) te formuleren. Aan het einde van de fase heb je een projectcharter (een projectcontract tussen de opdrachtgever en de Lean Six Sigma projectgroep).
Measure: hier ga je de huidige situatie analyseren. Je gaat kijken potentiële invloedsfactoren (de x-en) die spelen in je proces. Vervolgens ga je deze meten. Voor deze fase wordt er vaak een Value Stream Map gebruikt als tool.
Analyze: in deze fase ga je een onderzoek doen naar de verschillende invloedsfactoren (de x-en). Welke van deze x-en hebben invloed op je doelstelling en hoe groot is deze invloed? In deze fase worden de Pareto-diagram en de Ishikawa-diagram veel gebruikt.
Improve: hier ga je aan de slag met het implementeren van de oplossingen om je doelstelling (Y) te verbeteren. Hierbij concentreer je je op de belangrijkste x-en. Je kan bijvoorbeeld oplossingen implementeren op het gebied van kwaliteit met Poka Yoke.
Control: in de laatste fase zorg je dat de veranderingen die je hebt toegepast verankerd worden. Hiermee voorkom je dat het team in oude gedragspatronen terugvalt. Door middel van een control chart kan je de belangrijkste x-en en de Y monitoren. Ook wordt de ‘out-of-control-action-plan’ (OCAP) hier veel gebruikt.
Structuur door de DMAIC-projectaanpak
De DMAIC-structuur geeft vorm aan het hele proces. Door de fases zorgvuldig af te gaan en de juiste tools bij elke fase in te zetten gaat het implementeren van oplossingen een stuk vloeiender en effectiever.
Je rondt elke fase af met en tollgate review. Hierin bespreken de projectleider (Black Belt of Green Belt) en de opdrachtgever (Champion) de gebruikte tools, de bijdrage de fase heeft geleverd aan het bereiken van de projectdoelstellingen en de resultaten.
Als de resultaten voldoende zijn, geeft de opdrachtgever toestemming om naar de volgende fase door te gaan. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever het project vroegtijdig stopzet, bijvoorbeeld als er niet genoeg verbeterpotentieel in het proces zit.
Conclusie
Om een Lean Six Sigma project gestructureerd te laten verlopen is de DMAIC-projectaanpak een belangrijk hulpmiddel. Ook is het een belangrijk instrument voor de opdrachtgever, die aan de hand van deze structuur tijdens het project grip kan houden op het verbetertraject en deze hierdoor in goede banen kan leiden.