Slimmer werken,
blije klanten

Verminder verspilling op de werkvloer

Ben je wel eens de hele supermarkt doorgelopen om de boodschappen te vinden die je nodig hebt? Bij thuiskomst kom je er helaas achter dat je toch nog een essentieel product bent vergeten. Je kunt weer terug naar de supermarkt. Tijdverspilling dus! Bij veel bedrijven komt dit soort tijdverspilling op de werkvloer voor. Daarom leer je in deze blog hoe je dit kan voorkomen door middel van een Lean spaghetti diagram.

Wat is een spaghetti diagram?

Een spaghetti diagram, ook wel loopschema genoemd, is een Lean Six Sigma tool die helpt om bewegingen in kaart te brengen. Door middel van dit schema kan je onnodige bewegingen van mensen en transport van producten achterhalen. Bewegingen om bij bijvoorbeeld materialen, dossiers en patiënten te komen vallen hieronder. Wanneer er veel onnodige bewegingen worden gedaan is dit een vorm van verspilling. De Lean Six Sigma methodiek is erop gericht om verspillingen te elimineren. Aangezien een spaghetti diagram een uitgetekende plattegrond is, maakt het dergelijke vormen van verspilling direct zichtbaar.

Efficiënt & Lean

Het opstellen van een spaghetti diagram klinkt eenvoudig, maar het resultaat kan verrassend zijn. Je kunt namelijk in een oogopslag zien of de indeling van de werkvloer wel/niet efficiënt is. Een voorbeeld is dat afdelingen die veel moeten samenwerken fysiek niet dicht bij elkaar zitten, waardoor er er veel gelopen wordt tussen de afdelingen. Hieronder vind je een voorbeeld van een spaghetti diagram.

Tips spaghetti diagram maken

Na het opstellen van een spaghetti-diagram kun je de werkvloer anders gaan inrichten om het aantal transportbewegingen te verminderen. Houd daarbij rekening met de volgende tips:

  • Teken eerst de lay-out van de werkvloer;
  • Markeer het begin van het proces met een ‘S’ zodat je na afloop weet waar het proces gestart is;
  • Markeer het einde van het proces met een ‘E’ zodat je na afloop weet waar het proces geëindigd is;
  • Trek lijnen van elk transport/beweegmoment. Hier hoort bijvoorbeeld ook zoekwerk bij: Het zoeken naar het juiste gereedschap;
  • Meet het aantal meter dat bewogen wordt zodat je na afloop van het tekenen eventueel aan de slag kan met kwantitatieve analyse;
  • Kijk ook naar 5s bij het herinrichten van de werkvloer.

Het spaghetti diagram legt daarmee een mooie basis om aan de slag te gaan met het opnieuw inrichten van het proces of de werkvloer. Kortom: dankzij het spaghetti diagram kan jij tijdverspilling op jouw kantoor wegnemen. Wil je meer leren?

Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.