Slimmer werken,
blije klanten

Lees over Lean: onze top vijf beste Lean boeken

Twijfel je nog of Lean wel bij je past? Durf je niet meteen de complete training aan te schaffen? Dan kan je altijd beginnen met wat zelfstudie. Maar dan is het wel handig dat je het goede Lean boek vindt. Wij hebben een top vijf boeken over Lean en Lean Six Sigma voor je uitgezocht om dit een stuk gemakkelijker te maken. Deze selectie is gebaseerd op zowel de meningen van onze consultants als die van deelnemers van onze Lean trainingen. Hopelijk krijg je door wat meer informatie te vergaren een duidelijker beeld bij de principes en de essentie van Lean. En wie weet zien we je daarna wel terug bij een van onze trainingen!

Toch meteen naar de trainingen?

1. The Toyota Way

Door: Jeffrey Liker

The Toyota Way
Dit boek beschrijft de basis van Lean en is ook het meest bekende boek uit de lijst. De autofabrikant Toyota is het standaard voorbeeld van Lean. Ondanks dat het bij de startfase van Lean vaak snel goed gaat, is het vaak lastiger om dit ook vast te houden. Verspillingen nemen vaak na een tijdje weer toe. Maar bij Toyota was dit niet het geval. Jeffrey Liker beschrijft dat dit komt door het specifieke systeem voor leiderschapsontwikkeling binnen het bedrijf, nu ook wel The Toyota Way.

2. Lean Six Sigma voor Dummies

Door: John Morgan en Martin Brenig-Jones

Lean Six Sigma voor Dummies
Ondanks dat de “voor Dummies” reeks misschien niet meteen aantrekkelijk klinkt, is dit boek wel een aanrader. Je begrijpt bij het lezen snel de belangrijkste instrumenten en principes van Lean Six Sigma. Dit boek is ideaal om bij je te houden. De informatie is toegankelijk en er zijn veel illustraties te vinden in het boek. Als je tussendoor wat informatie nodig hebt over Lean Six Sigma zoek je zo even het betreffende hoofdstuk en lees je dat even terug.

Interesse? Koop het boek op Bol.com:

3. Een Lean Overheid

Door: Paul Huguenin, David Binnerts, Harrie van Gestel

Een Lean Overheid
Dit boek is geschreven door drie Nederlandse procesadviseurs. Het boek gaat over de tien principes van Lean voor overheidsorganisaties. Deze principes zijn over het algemeen gebaseerd op de vijf principes die Womack en Jones in de jaren ’90 introduceerden in het boek “Lean Thinking”. Het is vooral interessant door de praktijkervaring en de voorbeelden die het bevat. Daarnaast is het een dun boekje van 76 pagina’s en is deze zo uit te lezen.

Interesse? Koop het boek op Bol.com:

4. Scrum Modellenboek

Door: Rik van der Wardt

Het Scrum Modellenboek
Dit boek is vooral gericht op organisaties die al werken met een Agile methodiek. Het modellenboek is hier vooral gericht op teams die actief zijn met Lean en Scrum, beiden vallen onder de Agile methodes. Er staan 41 modellen in het boek die je op weg helpen om elke stap uit de Scrum methodiek zelf uit te voeren. Het boek is geschreven door Rik van der Wardt, een zeer ervaren Lean Six Sigma Black Belt, die zich sinds een aantal jaren volledig bezig houdt met Agile werken.

Dit boek is vooral handig in de praktijk, houd hem erbij tijdens een vergadering of zoek snel wat op in de dagelijkse werksfeer. De theorieën alleen zijn natuurlijk heel handig, maar met dit boek heb je ook alle tips om echt in de praktijk aan de slag te gaan.

5. Lean Six Sigma van A tot Z

Door: Bas Kooijman & Reinier Tromp


Wat Lean Six Sigma precies is, is niet gemakkelijk uit te leggen in een paar woorden. Het idee is dat je de klant centraal zet en je sneller gaat werken met een betere kwaliteit, maar dat geeft niet veel weg over wat je dan precies doet. Dit boek legt juist die essentie uit. Dit maakt het boek ideaal voor de mensen die nog niet, of nauwelijks, kennis hebben van Lean Six Sigma. Bijvoorbeeld de manager van je organisatie of je collega, of jijzelf natuurlijk. Dit boek legt duidelijk de belangrijkste principes uit van Lean Six Sigma en later ook de implementatie ervan. Bij de implementatie komt de DMAIC projectaanpak naar voren, waar bij iedere fase verhelderende voorbeelden zijn toegevoegd.

Interesse? Koop het boek op Bol.com

Uitgelezen? Volg een Lean Six Sigma training!

Meer lezen?