Slimmer werken,
blije klanten

Lean Six Sigma cursus, welke zijn er allemaal en wat kun je ermee?

Wellicht heb je nog nooit van een Lean Six Sigma cursus gehoord of ben je juist op zoek naar en geschikte cursus voor jouw organisatie of voor jezelf. Maar welke cursussen zijn er allemaal? En wat betekenen de verschillende niveaus die je kunt behalen? Om deze vragen te kunnen beantwoorden nemen wij je in deze blog kort mee door de verschillende niveaus van de Lean Six Sigma cursussen en hoe deze niveaus van elkaar verschillen.

De verschillende niveaus van een Lean Six Sigma cursus

Binnen de Lean Six Sigma cursussen zijn er meerdere niveaus te onderscheiden. Deze niveaus zijn niet in standaard nummers opgedeeld, maar in zogenoemde ‘Belts’. Er zijn vijf verschillende Belts te behalen, allemaal oplopend in niveau. Bij het kiezen van een Lean Six Sigma cursus is het van belang om te letten op de accreditatie. Zo bieden wij, Bureau Tromp, de cursussen aan volgens de normen van zowel ASQ als CSSC.

Yellow Belt

Als Yellow Belt weet je de basisbeginselen van zowel Lean management als van Six Sigma. Na het volgen van deze 1-daagse cursus ben je klaar om deel te nemen aan een verbeterproject, maar kun je nog geen project leiden. Een Yellow Belt is vaak verantwoordelijk voor het opstellen van proceskaarten die een Six Sigma-project kunnen ondersteunen. Ook kun je als kernteamlid deelnemen aan een Lean Six Sigma-project en ga je aan de slag met kleinere procesverbeteringsprojecten. Door de geleerde kennis ben je in staat om processen die geschikt kunnen zijn voor verbeteringen zelfstandig identificeren.

Orange Belt

Tijdens de 2-daagse Orange Belt ga je net iets dieper in op de materie van Lean Six Sigma. Je gaat met verschillende tools aan de slag en vervolgens leer je hoe je deze kunt gebruiken om extra ondersteuning te bieden tijdens verbeteringsprojecten. Een Orange Belt heeft ten opzichte van een Yellow Belt iets meer inhoudelijke kennis van de verschillende modellen. Zo ben je als Orange Belt in staat om deze modellen zelf toe te passen en uit te voeren tijdens een Lean Six Sigma-project.

Green Belt

Gedurende de 6-daagse Lean Six Sigma Green Belt maak je kennis met de meeste ins en outs van de methodiek. Je wordt zo getraind dat je leiding kunt geven aan een procesverbeteringsproject. Hiervoor heb je (uiteraard) kennis nodig van de Lean Six Sigma materie. Om ook werkelijk te weten welke verbeteringen nodig zijn, heb je eveneens kennis nodig van je eigen organisatie. Dit leer je alle tijdens de Green Belt cursus. Zo ga je diep in op alle verschillende methodes en technieken die je nodig hebt om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Black Belt

Als Black Belt ben je verantwoordelijk voor het implementeren van verschillende procesverbeteringen om zo de bedrijfsproductiviteit en klanttevredenheid te verhogen. Na het volgen van deze 10-daagse cursus ben je bekwaam en deskundig in het gebruik van de Lean Six Sigma hulpmiddelen en methodologie. Tijdens de cursus wordt daarom diep ingegaan op de methodes en statistieken die bij Lean Six Sigma komen kijken. Als Black Belt begeleidt en coach je daarnaast vaak andere Belts bij het uitvoeren van de verbeterprojecten. Ook kun je Yellow en Orange Belts zelfstandig opleiden.

Master Black Belt

Als Master Black Belt heb je het hoogste niveau binnen Lean Six Sigma behaald. Je bent een kwaliteitsexpert en bent verantwoordelijk voor de strategische implementaties. Je traint zowel Green als Black Belts en begeleidt hen bij het prioriteren, selecteren en organiseren van Lean Six Sigma-projecten. Daarnaast ben je bezig met het ontwikkelen en herzien van trainingsmateriaal en zorg je ervoor dat Lean Six Sigma correct wordt geïmplementeerd binnen je bedrijf.

Boek nu jouw Lean Six Sigma training

Heb je nu een beter idee van welk niveau (en dus welke cursus) bij jou past? Mooi! Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor overige vragen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: