Slimmer werken,
blije klanten

Help! Welke Lean training moet ik volgen?

Wil jij een Lean training gaan volgen, maar weet je niet welke het geschiktst voor jou is? Geen reden tot paniek, want wij helpen je bij deze keuze. In deze blog leggen wij uit welke trainingen je kunt volgen. De keuze leggen we bij jou, aangezien deze afhankelijk is van het niveau dat jij zelf wilt behalen en de rol die jij binnen een Lean project wil gaan spelen.

Waarvoor wil je Lean gaan gebruiken?

Veel mensen kennen Lean niet als een opzichzelfstaande methode, maar kennen het alleen in combinatie met Six Sigma. Deze twee methodes worden inderdaad vaak samen genoemd, maar ze kunnen ook los van elkaar gebruikt worden. Daarnaast zitten er ook belangrijke verschillen tussen beide methodes.

Zo leent Lean zich voornamelijk voor problemen binnen een proces waarvan je de oorzaak vrij makkelijk kunt achterhalen. Six Sigma is daarentegen geschikter voor een proces waarvan de oorzaak van het probleem niet meteen duidelijk is. Daarnaast ben je bij Lean voornamelijk bezig met logisch en gestructureerd nadenken om zo overbodige stappen binnen processen te elimineren. Bij Six Sigma kijk je juist naar data en statistiek voor je analyses en ga je onderzoeken waar verschillen in de output van een proces zitten. Tijdens een training die Lean en Six Sigma beide behandelt, heb je dus ook te maken met statistiek. Bij een training die alleen Lean bespreekt, is dit niet het geval.

Welk niveau wil je behalen binnen Lean?

Zoals hierboven al vermeld is, is de keuze voor een Lean training afhankelijk van het niveau dat jij zelf wilt behalen. Binnen Lean bestaan 3 verschillende niveaus, oplopend van enkel de basiskennis tot het coachen van een team binnen een Lean project. Daarnaast is er ook nog een training die geschikt is voor leidinggevende. Deze niveaus zijn:

  • Yellow Belt: na het volgen van deze 1-daagse Lean training weet je de basis van de methode en ken je belangrijke begrippen en termen. Zo weet je de 8 verspillingen binnen een proces te benoemen en kun je uitleggen wat de 5 Lean principes zijn. Na het volgen van deze training kun je deel worden van een verbeterteam, maar je kunt geen andere teamleden aansturen.
  • Green Belt: na het volgen van deze training kun je wel leiding geven aan andere Yellow Belts. In deze 5-daagse training word je opgeleid tot een projectleider van een Lean project. Je gaat dieper in op de methodiek en je leert hoe je zelfstandig een Lean project moet leiden. Na het volgen van deze training ben je dan ook in staat om zelfstandig zo’n project op te zetten.
  • Lean Team Coach: deze Lean training is een verdieping op de bovenstaande trainingen. In 4 dagen leer je hoe je een eigen team binnen een Lean project moet coachen en hoe je teamleden moet stimuleren en inspireren. Dit kan voor zowel Yellow- als Greenbelts gelden. Je bent daarnaast ook in staat om beide Belts aan te sturen.
  • Kanban training: deze training is geschikt voor leidinggevende binnen een organisatie. In deze 1-daagse training leer je wat Kanban inhoudt, hoe je veelvoorkomende problemen kan tackelen en voor welke situaties je de methode effectief kunt toepassen. Daarnaast leer je ook hoe je de methode moet introduceren binnen je eigen organisatie.

Dit laat duidelijk zien dat de keuze voor een Lean training volkomen van jezelf afhangt. Maar het handige is dat je dit nog niet perse al van te voren hoeft te weten. Je kunt ook eerst beginnen met een Yellow Belt en kijken of je Lean überhaupt interessant vindt. Zo ja, dan kun je door naar een Green Belt of Lean Team Coach!

Dit zijn de verschillende Lean trainingen die er bestaan. Weet je nu al iets beter welke geschikt voor jou is? Wil je er meer over leren en wil je binnen jouw organisatie ook ‘Lean werken’? Bekijk dan onze trainingen eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.

Boek nu jouw Lean training

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: