Slimmer werken,
blije klanten

Aan de slag met je eerste verbeterproject

Als beginnende Green Belt wil je deze nieuwe kennis natuurlijk graag toepassen in de praktijk. De praktijk kan alleen soms wat lastiger zijn dan de theorie: Hoe pak je dit nu precies aan?

We hebben vier tips opgesteld over hoe je de eerste stappen kunt zetten voor een succesvol verbeterproject.

LSS green belt worden

Tip 1: Verbeteren vanuit de werkvloer

Vanuit de Lean filosofie werk je vanuit de kracht van het ‘bottom-up verbeteren’. Het starten vanaf de werkvloer heeft twee redenen. Ten eerste weten de medewerkers het beste hoe de processen van het bedrijf tot in de details werken. Deze kennis is dan ook zeer belangrijk om mee te nemen bij het verbeteren van de processen. Ten tweede is het goed medewerkers te betrekken in de verbeterprojecten, hiermee zorg je dat ze ook succesvol doorgevoerd kunnen worden.

Een goede eerste stap voor het tonen van betrokkenheid op de werkvloer is door een ‘Gemba walk’ te doen. ‘Gemba’ betekent ‘werkvloer’, je loopt dus over de werkvloer en observeert de processen. Hier zijn drie zaken belangrijk:

  • Show respect.
  • Go see;
  • Ask why.

Je observeert de processen zonder deze direct te beoordelen. Je vraagt de medewerkers naar hoe ze precies aan het werk gaan en waarom ze dit op deze manier doen. Als Green Belt krijg je met de ‘Gemba walk’ inzicht in het proces wat verbetert gaat worden en laat je betrokkenheid zien aan de werknemers.

Tip 2: Een goede afstemming tussen de opdrachtgever en de werkvloer

Uit de Gemba walk verkrijg je een hoop inzichten, zowel de processen die goed werken als de knelpunten hierin komen naar voren. Met deze informatie kan worden teruggekoppeld aan de opdrachtgever. Hier is het belangrijk dat de verwachtingen van het management en de werkvloer bij elkaar aansluiten. Als deze behoeften uiteen liggen, is het de taak van de Green Belt om dit bespreekbaar te maken en op een lijn te krijgen.

Tip 3: Zo min mogelijk terminologie

Waar terminologie als ‘leanen’, ‘VSM’ of ‘muda’ erg logisch klinkt voor de Green Belt, zijn dit voor werknemers vaak niet bekende begrippen. Door deze termen te gebruiker creëer je afstand tussen jou en de werkvloer. Omdat je hen graag mee wilt nemen in het proces, is het belangrijk terminologie te vermijden en in begrijpelijke taal uit te leggen wat je precies aan het doen bent. “Op zoek gaan naar verspillingen in het proces”, klinkt een stuk begrijpelijker dan de Japanse term ‘muda’.

Tip 4: Zorg dat je door de bomen het bos blijft zien

In het proces kan het snel gebeuren dat je jezelf verliest in de details, of dat je te snel oplossingen gaat bedenken. Neem eerst een stapje terug van de werkvloer. Door als Green Belt een stapje terug te doen en het proces weer als een geheel gaat zien, komen de goed werkende en effectievere oplossingen eerder naar boven.

Wil je starten met je eerste verbeterproject en heb je nog vragen? Je kan altijd contact met ons opnemen door ons te bellen op 030 227 0000 of mail ons via info@bureautromp.nl. We helpen je graag!

Wil je nog meer weten over Lean? Download dan nu ons E-book met daarin 35 Lean tools.

 

Meer lezen?