Slimmer werken,
blije klanten

Six Sigma, dé procesverbeteraar voor complexe processen

De methode van Six Sigma zie je vaak in combinatie met Lean (Lean Six Sigma), maar er zitten ook enkele belangrijke verschillen tussen beide methodes. Beide methodes houden zich bezig met het verbeteren van de prestaties van bedrijfsprocessen, maar Six Sigma is vooral geschikt voor complexe problemen waarvan de oorzaak moeilijk te achterhalen is. Als je weet wat het probleem is en wat dit veroorzaakt dan kun je namelijk Lean toepassen. Weet je dit echter niet, dat is Six Sigma dus geschikter. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van dataverzameling en statistiek. Hieronder leggen wij het nog uitgebreider uit.

Wat doet Six Sigma?

De methodiek van Six Sigma houdt zich bezig met het minimaliseren van variatie in processen om zo een constante kwaliteit te garanderen en de prestaties van de processen te verbeteren. Binnen vrijwel elk proces zit enige vorm van variatie. Het probleem hierbij is echter dat het vaak merkbaar is voor je klanten. Zolang deze variatie binnen de kwaliteitsgrenzen van je klanten blijft (dus wat zij nog acceptabel vinden) dan is dit geen probleem, maar zodra dit niet meer het geval is, zal je klant niet meer tevreden zijn. Voor elk product heeft een klant namelijk wel kwaliteitseisen, wat ook betrekking kan hebben op de kwantiteit. Stel dat jij namelijk een pak hagelslag koopt van 400 gram, maar hier zit slechts 300 gram in. Dan zul jij hoogstwaarschijnlijk niet tevreden zijn. Met Six Sigma kun je deze variatie minimaliseren, zodat de variatie die nog wel bestaat (want het volledig elimineren is vaak bijna onmogelijk) altijd nog binnen de kwaliteitsgrens van je klant zit.

Boek nu jouw Lean Six Sigma training

Hoe voer je Six Sigma uit?

Zodra jij aan een Six Sigma project begint, doe je dit aan de hand van de DMAIC-cyclus: Define, Measure, Analyse, Improve en Control. Deze fases doorloop je stap voor stap om zo je proces op een gestructureerde manier te optimaliseren. Op deze manier kun je vervolgens een constante kwaliteit waarborgen. Het doel van deze cyclus is om te bepalen welke procesvariabelen (x-en) de meeste invloed hebben op de uitkomsten van je proces (Y). Deze x-en moeten vervolgens verbeterd en aangepast worden.

Define

Dit is de opstartfase van je project. Je brengt hier het probleem in kaart en stelt de doelstelling van je project op.

Six Sigma

Measure

Vervolgens ga je in de Measure-fase de huidige processen in kaart brengen. Hiervoor kijk je naar potentiële invloedsfactoren (de x-en), ga je bedenken hoe je deze x-en het beste kunt meten en wat hiervoor nodig is.

Six Sigma

Analyse

Hier ga je de invloedsfactoren die je in de vorige fase hebt gevonden onderzoeken en testen. Op deze manier onderzoek je welke x-en ook daadwerkelijk een invloed uitoefenen op het probleem en hoe groot deze invloeden zijn per x. Hierdoor hoop je de grondoorzaak van je doelstelling (oftewel van het probleem) te vinden.

Six Sigma

Improve

Het valt misschien al te raden, maar in de Improve-fase worden de oplossingen die je bij de vorige stap hebt gevonden geïmplementeerd. Je bent hier dus al bezig met het werkelijk verbeteren van je processen om zo je projectdoelstelling (Y) te kunnen behalen. Het is hiervoor van belang dat jij je focust op de meest invloedrijke x-en.

Six Sigma

Control

In de laatste fase moet je ervoor zorgen dat de doorgevoerde veranderingen ook werkelijk aangehouden worden en dat er geen terugval naar oude gewoontes plaatsvindt. Wij zien helaas nog vaak dat zodra een oorzaak opgespoord en opgelost is medewerkers toch weer terugvallen in hun oude handelingen, waardoor het probleem zich opnieuw voor kan doen. Blijf dus goed de meest invloedrijke x-en en de Y monitoren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt!

Six Sigma

Wat zijn de voordelen van Six Sigma?

  • Fouten binnen processen minimaliseren;
  • De kwaliteit van je product/dienst verhogen;
  • De productiviteit verhogen;
  • De winst verhogen;
  • Klanttevredenheid verhogen.

Heeft dit je interesse gewekt voor Six Sigma? Mooi! Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor overige vragen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: