Slimmer werken,
blije klanten

De ultieme tips om Six Sigma te managen

Wanneer je aan Six Sigma begint, streef je naar verbetering. Maar als je aan Six Sigma begint staat dit niet altijd garant voor betere resultaten. Resultaten kunnen bijvoorbeeld door een gebrek aan betrokkenheid achter blijven. Ook is het nadelig wanneer werknemers niet overtuigd zijn van de voordelen van Six Sigma. Er zijn nog meer oorzaken die verbetering kunnen remmen. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Daarom krijg je in deze blog tips om Six Sigma op de juiste manier te managen.

Juiste manager

De manager heeft veel invloed op het verbetertraject. Daarom is het belangrijk om de juiste manager aan te stellen. Laat het niet toe dat de kwaliteitsmanager verantwoordelijk wordt voor het Lean Six Sigma project. De rol van een kwaliteitsmanager verschilt en hij zal niet in de positie zijn om het Six Sigma proces te managen voor de gehele organisatie. Daarnaast is het belangrijk dat een hoger management betrokken is.

Six Sigma Champions

Daarnaast is het belangrijk dat alle leiders getraind worden tot Six Sigma Champions. Deze training duurt twee dagen en is speciaal bedoeld voor leidinggevenden. Het leert je om de juiste vragen te stellen en de Green en Black Belts te inspireren en te ondersteunen bij het uitvoeren van projecten.

Six Sigma op alle lagen

Niet alleen leiders moeten getraind worden, om Six Sigma het beste uit te voeren is het belangrijk dat alle lagen van de organisatie erover leren. Het is leuk om een aantal Green Belts en Black Belts projecten te laten doen, maar het trainen van alle medewerkers werkt beter voor meer betrokkenheid in de organisatie. De Yellow Belt training is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Het zorgt namelijk voor meer betrokkenheid en iedereen weet waar de organisatie mee bezig is.

Certificering

Het werkt goed om je werknemers te belonen. Dit geeft hen meer plezier in het proces. Je kunt werknemers belonen door bijvoorbeeld iedereen die een proces succesvol heeft afgerond een certificaat te geven. Zorg er dan ook voor dat het certificaat echt iets waard is en geef het alleen als er juist gebruik is gemaakt van de Lean Six Sigma tools.

Planning

Voor de beste resultaten moet de Six Sigma planning binnen het organisatieplan vallen. Zorg ervoor Six Sigma projecten onderdeel worden van de nieuwjaarsplannen.

Financiën

Financiën moeten gevalideerd zijn. Alles moet continu gecontroleerd worden. Deze verantwoordelijkheid kan het best overgedragen worden aan de projectleider of proceseigenaar wanneer de projectleider dit toewijst.

Met bovenstaande tips kun je weer een stap vooruit naar verbetering in jouw organisatie! Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.