Slimmer werken,
blije klanten

Charlie Chaplin in de Smart Factory

Wie kent de grappige Charlie Chaplin niet? Zijn acteerkunsten laten ons zien hoe de werksfeer in de fabrieken was in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Zwaar, eentonig werk op hoge snelheid en met weinig begrip voor de medewerker. In deze blog leer je over het ontstaan van de smart factory.

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat de industriële revoluties hebben bijgedragen aan het ontstaan van de smart factory. Hierbij werden nieuwe, innovatieve technologieën geïntroduceerd. Denk hierbij aan de stoommachine, elektriciteit, de lopende band, robotisering, computers en de komst van het internet. De revolutie zet zich voort met andere nieuwe technologieën, zoals ‘The Internet of Things’. Zo kan jouw koffiemachine (die ook verbonden is met het internet) in een mum van tijd een cappuccino bereiden. Je hoeft alleen maar te zeggen: “Alexa, laat de koffiemachine een cappuccino maken.”

Wat is een smart factory ? 

Een smart factory is een gedigitaliseerde fabriek, hierbij is menselijke tussenkomst meestal niet nodig. Door middel van hightech sensoren wordt de status van een productieproces weergegeven. De gegenereerde data is gekoppeld aan slimme software die autonoom beslissingen maakt. Zo wordt ook de bevoorrading geregeld op basis van verbruik. Ieder onderdeel dat verwerkt wordt, wordt gescand en zodoende automatisch bijbesteldzodra de voorraad ervan onder een vastgesteld niveau komt. Dit komt overeen met een digitaal Kanbansysteem. Ook de customer serviceafdeling levert realtime input over wat er gemaakt moet worden voor de klanten. De volledige supply chain is op deze manier transparant – wat ook voor klanten waardevol is, omdat zij het waarderen dat fabrikanten duurzaam ondernemen.

Bespaart tijd

Omdat de machines ieder product herkennen, worden ook de machines op hun beurt weer anders ontworpen. Er is in veel gevallen niet meer een specifieke productielijn nodig voor ieder product. De machines en lopende banden stellen automatisch bij. Dit scheelt enorm in de omsteltijd, wat traditioneel de grootste uitdaging is in een productielocatie.

Beveiliging nodig: IT-security 

Je hoort vaak over hackaanvallen die de productie en leveringen van een bedrijf stilleggen. Daarom is de beveiliging van de IT-omgeving van groot belang in een Smart Factory.

Innovatieve werkvloer

Hoe zou de werkvloer van Charlie Chaplin er nu uitzien? Waarschijnlijk zo: Charlie doorloopt de overzichtelijke instructies van zijn tablet. Hij zou met slechts enkele collega’s een hele productievloer overzien en een hemd zonder vlekken dragen. De verkorting van de omsteltijd verlost Charlie Chaplin van eenvoudig en handmatig werk. Hij zal niet meer slechts een paar bouten hoeven aan te draaien. Hij doet hoogwaardig, kennisintensief werk. Om dat goed te kunnen doen, volgt hij regelmatig specifieke opleidingen die door toepassingen van nieuwe technieken uiterst realistisch zijn. Denk hierbij aan VR-brillen en software gestuurde handschoenen. Hierdoor wordt de kennis van de medewerkers op de productieafdeling maximaal benut.

Wil je de basis van lean six sigma leren voor meer verbetering? Neem dan een kijkje naar onze cursussen.