Slimmer werken,
blije klanten

Slim met voorraad omgaan

Voorraden zijn een ondenkbaar onderdeel van elke organisatie. Volgens de principes van Lean is voorraad een verspilling, maar helemaal onmisbaar is voorraad niet. Dan zouden we bijvoorbeeld een lege supermarkt inlopen. Niet ideaal, toch? In bepaalde situaties is het dus noodzakelijk om voorraden aan te houden. Alleen hoe ga je zo goed mogelijk met je voorraad om, zodat het geen verspilling wordt? Een slimme manier om voorraad te beheren is het FIFO-principe. Er zijn er vele voorbeelden waarbij het FIFO-principe (automatisch) wordt toegepast, in deze blog ga je daar meer over leren. Binnen Lean wordt FIFO namelijk toegepast om verspilling te voorkomen.

lean, weg met de verspillingen

FIFO: wat is het en hoe helpt het bij voorraad?

FIFO is een afkorting voor het Engelse ‘First In First Out’. Met andere woorden ‘wat als eerste binnenkomt, gaat er als eerste weer uit’. Dit principe wordt gebruikt om voorraad te beheren en wordt veel toegepast op producten die onderhevig zijn aan houdbaarheid en verandering. Bij houdbaarheid kun je denken aan supermarkten: Door de nieuwe producten (met een langere houdbaarheidsdatum) achter in het schap te plaatsen zodat de oudere producten vooraan liggen, bevordert een supermarkt de verkoop van oude voorraad. Daarnaast komt FIFO ook voor in bijvoorbeeld de IT-branche. Waarbij data worden behandeld op basis van aankomst.

Dit principe geldt ook voor producten die onderhevig aan verandering zijn, zoals elektronische producten. Een consument koopt liever de nieuwste telefoon of tablet, dan een oudere versie. Voordat de nieuwe versie in de winkel ligt wil je dus eerste de oude verkocht hebben. Dit voorkomt dat je uiteindelijk blijft zitten met een oudere versie van een product.

FIFO in dagelijks gebruik bij voorraad

Het principe van FIFO pas je onbewust misschien ook wel toe. Denk bijvoorbeeld aan een pak melk in je koelkast: als je twee pakken hebt maak je eerst de oudste leeg. Wellicht werk je zelf ook FIFO als het gaat om een mail in je mailbox? Of pak je wel eens een taxi? Dan word je meestal verzocht om de taxi die vooraan in de rij staat te pakken. Deze staat namelijk het langst te wachten en mag dan als eerste weg.

Er zijn zelfs systemen of stellingen die organisaties helpen om het FIFO-principe toe te passen. Een bekend voorbeeld zijn sommige schappen in de supermarkt. die zo ontworpen zijn , dat automatisch het product met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan komt te liggen. Dit zijn de schappen die onder een hoek zijn geplaatst. Je pakt het product eruit, en de nieuwere producten schuiven vanzelf naar voren. Wil je meer leren over Lean werken? Bekijk hier hoe je Lean kunt denken in 6 stappen of hier wat het Lean huis inhoudt.