Slimmer werken,
blije klanten

Green Belt training: De opleiding voor aankomend projectleiders

Lean Six Sigma is een bewezen methode om processen te verbeteren. Het analyseren en vervolgens verbeteren van een proces wordt gedaan in een projectteam, dat bestaat uit een projectleider en een aantal teamleden. De Green Belt training is bedoeld om (toekomstig) projectleiders de kennis en vaardigheden bij te brengen om verbeterprojecten te managen.

Om tegemoet te komen aan de verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen verbeterprojecten, zijn er binnen Lean Six Sigma verschillende niveaus te onderscheiden. De mate waarin iemand Lean Six Sigma beheerst wordt – net zoals in het judo – aangegeven door middel van een kleur ‘riem’, ook wel Belts genoemd.

Green Belt TrainingDe Yellow Belt training (1 dag) en Orange Belt training (2 dagen) zijn bedoeld om projectteamleden de benodigde basisbeginselen bij te brengen om mee te kunnen draaien in een verbeterproject en ‘dezelfde taal te spreken’ als de overige collega’s die bij het project betrokken zijn. Daarnaast kunnen Yellow en Orange Belts door middel van hun kennis van onder meer verspillingen en 5S-werkplekorganisatie eenvoudige verbeteringen doorvoeren in hun werkomgeving.

Een succesvol verbeterproject staat of valt bij een gestructureerde aanpak en het toepassen van de juiste instrumenten gedurende de verschillende fasen. De Green Belt training is bedoeld om de aankomende projectleiders de juiste handvatten te geven om tot meetbare en blijvende procesverbeteringen te komen.

Naast de Yellow, Orange en Green Belt kent Lean Six Sigma ook de Black, Master Black en Champion Belt. Meer informatie over deze Belts vind je hier.

Green Belt Lean Six Sigma

De Green Belt training

De training tot Green Belt gaat uitgebreid in op wat er nodig is om een procesverbetering te starten, te achterhalen wat de klant écht wil en hoe het project vervolgens gestructureerd aan te pakken. De DMAIC-verbeterstructuur wordt uitgebreid behandeld, met daaraan gekoppeld de diverse instrumenten die per fase gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de waardestroom analyse (Value Stream Map), statistische tests (en het gebruik van Minitab) en workshops. Ook wordt er aandacht besteed aan de ‘zachte kant’ van veranderen: hoe krijg je mensen enthousiast om te gaan verbeteren en hoe zorg je dat de nieuwe situatie de standaard wordt?

Tijdens de 5 trainingsdagen (Lean Green Belt) of 6 trainingsdagen (Lean Six Sigma Green Belt) krijg je de theorie aangereikt, ondersteund door praktijkvoorbeelden, en pas je ze toe tijdens simulaties. Voor het grootste leereffect raden wij aan om naast de training ook daadwerkelijk een verbeterproject uit te voeren, maar dit is niet noodzakelijk om aan de training deel te nemen.

De Green Belt training wordt afgesloten door middel van een examen. Bij Bureau Tromp zijn de examens CSSC geaccrediteerd, wat betekent dat je examen wereldwijd herkend en erkend wordt. Daarnaast is het mogelijk bij Bureau Tromp je praktijkcertificering te behalen.

LET OP: bij het boeken van een Green Belt training krijg je 10% korting als je Je Yellow Belt bij Bureau Tromp hebt gevolgd.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.