Slimmer werken,
blije klanten

Wat hebben de medewerkers aan het Lean werken?

De effectiviteit van Lean Management bewijst zich door de succesvolle toepassingen in de praktijk. De meeste organisaties die Lean gingen werken zagen hun kosten terug lopen en kregen een betere positie tegenover de concurrent. En dit allemaal zonder medewerkers te ontslaan.

Continu verbeteren

Hierboven worden vooral voordelen voor de directie en het managementteam genoemd. De voordelen voor de medewerkers worden meestal niet beschreven. Terwijl de medewerkers juist het grootste gedeelte van het succes bepalen. We noemen hieronder vijf voordelen voor de medewerkers van het implementeren van Lean in de organisatie.

1) Doelen komen overeen

Zonder samenwerken kan je niet succesvol een Lean traject uitvoeren. Alle groepen moeten hiervoor meewerken, zowel de medewerkers, als de leidinggevenden en met managementteam moeten continu samen aan de slag. Hierdoor leer je elkaar beter kennen en verkleint het gevoel van hiërarchie. Je wilt uiteindelijk allemaal hetzelfde bereiken.

2) Klanten zijn eerder tevreden

Uiteindelijk doe je het allemaal voor de klant. Als de klanten tevreden zijn, kunnen de medewerkers dat ook zijn. Als een klant blij is, zorgt dat dat iedereen binnen het bedrijf beter in zijn vel zit en het gevoel heeft dat zijn of haar werk er ook toe doet.

lean, klant tevreden, medewerkers tevreden

3) Het is veel fijner werken

Als de verspillingen uit het proces zijn gehaald, loopt het proces veel vloeiender door. Je kan hierdoor fijner en effectiever werken. Je wordt niet meer gehinderd door opstoppingen, zoals het moeten zoeken naar voorwerpen of het moeten wachten op collega’s.

4) Je kan je kennis doorgeven

Je bent zelf de bron voor de verbeteringen. Niemand weet beter dan jij wat er goed en fout gaat bij jouw taak. En je baas wilt dit maar al te graag weten. Door het delen van je kennis kan je zelf zorgen dat je processen beter gaan verlopen.

5) Je bent betrokken bij het proces

Omdat de werkvloer het beste weet welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden, zal het management jouw ideeën en kennis nodig hebben. Door het Lean werken toe te passen krijg je dus een stuk meer betrokkenheid bij het verbeterproces van jouw taak en de taken om je heen.

E-book 35 Lean tools

Meer lezen?