Slimmer werken,
blije klanten

Lean versus Six Sigma

De twee huidige grootmachten in procesverbetering zijn Six Sigma en Lean. Ze zijn beide bewonderenswaardige tools om je processen mee te verbeteren, alhoewel beiden zeer van elkaar verschillen. In deze blog leer je Lean en Six Sigma van elkaar onderscheiden.

Lean

Lean is een managementfilosofie. Binnen deze filosofie is het uitgangspunt: zoveel mogelijk waarde voor de klant realiseren met zo min mogelijk verspilling. Door het verminderen van verspillingen gaan kosten omlaag, dit leidt vaak tot een beter bedrijfsresultaat. Daarnaast ontstaat een flow, oftewel een soepele doorstroming van productie.

Voordelen van Lean

Het bedrijf richt zich op het optimaliseren van alle aspecten die waardevol zijn voor het bedrijf zoals:

  • Prijs
  • Kwaliteit
  • Levertijd
  • Onderhoudskosten
  • Daarnaast is Lean simpel te begrijpen

“Lean heeft zulke eenvoudige concepten dat iedereen binnen een organisatie dit moet kunnen snappen”. Sommige van deze eenvoudige concepten is bijvoorbeeld een opgeruimde werkplek. Omdat het simpel te begrijpen is kan je ook meer medewerkers betrekken. Deze betrokkenheid kan voor blijvende veranderingen zorgen.

Six Sigma

Six Sigma daarnaast is een managementstrategie vooral gebaseerd op statistiek. Processen worden gemeten, geanalyseerd en verbeterd. Het uitgangspunt van Six Sigma is het verminderen van fouten. Voornamelijk fouten binnen het productieproces. Het doel van Six Sigma is om de kwaliteitseisen omhoog te brengen zodat 99,9 procent van de productie binnen de kwaliteitseisen valt. Zo zorg je ervoor dat meer onderdelen binnen jouw productie voldoende zijn in kwaliteit.

Voordelen van Six Sigma

Ook Six Sigma brengt positieve gevolgen met zich mee zoals:

  • Minimaliseren van fouten binnen processen;
  • Verhogen van de kwaliteit van je producten/diensten;
  • Vergroten van de productiviteit;
  • Verhogen van de winst;
  • Verhogen van klanttevredenheid.

Nadelen Six Sigma

Helaas is het behoorlijk lastig om een ervaren werknemer zomaar om te scholen tot een goede Six Sigma expert. In het algemeen is een vereiste dat deze persoon een goed kennisniveau heeft van statistiek. Dit is omdat diegene in staat moet zijn om bijvoorbeeld technieken zoals Defects Per Milion Opportunities (DPMO), p-waarden en hypothesis testing te snappen. Nogmaals is Six Sigma een zeer waardevolle methode, maar goede Six Sigma experts krijgen binnen je organisatie is een lastige. Daarnaast wordt Six Sigma vaak door een kleiner team binnen een organisatie toegepast. Als deze weer doorgaan naar een ander project dan bestaat de kans dan de veranderingen langzaam weer terugvallen in oude procedures en gedrag.

Het beste van beide

Om het beste uit beide methodieken te halen worden Lean en Six Sigma vaak gecombineerd tot Lean Six Sigma. Lean Six Sigma wordt gezien als gereedschap van een procesverbeteraar. De tools voor verbetering liggen voor jou klaar om ingezet te worden!

Wil je meer leren? Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.