Slimmer werken,
blije klanten

Het grote voordeel van flow

Een van de belangrijkste lean principes is ‘Flow’. Wat betekent dit begrip en waarom is het hebben van flow zo’n groot voordeel? In deze blog krijg je uitleg over de betekenis en voordelen van flow.

‘Flow’ staat voor continue doorstroming. Dit wordt binnen de lean filosofie gezien als de snelste en beste manier om producten en diensten te realiseren. Bij veel bedrijven of instanties is er een gebrek aan flow. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vergunningen, waarom duurt dit zo lang? Of waarom is de uitslag van een bloedtest pas na twee weken bekend?

De voorwaarden van flow

Nu is de vraag: ‘wanneer is er dan wel sprake van flow?’. Er is sprake van flow wanneer er aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:

  • Een product/ kleine batch of dienst door een proces stroomt zonder stil te staan.
  • Het product of de dienst eerst helemaal wordt afgemaakt, voordat er aan een nieuw product of dienst begonnen wordt.
  • De verschillende processtappen elkaar snel opvolgen. Hierdoor komen goederen niet stil te liggen. Zo kunnen diensten geleverd worden zonder dat er in de tussentijd gewacht moet worden.

Het doel van flow is dus: een item of dienst zo snel mogelijk, met de minste tijdverspilling afronden.

 

Voorbeelden van flow

Een voorbeeld van one piece flow in een productieomgeving is bijvoorbeeld een lopende band met een vast aantal producten of bewerkingsstations. Hierbij is het product dat gemaakt wordt altijd in beweging, van begin tot eind. Ook in dienstverlenende processen kun je flow inbouwen, bijvoorbeeld bij het afgeven van vergunningen. Je bent dan met 1 vergunning tegelijkertijd bezig die je in een keer helemaal afrondt, voordat je aan de volgende begint. Doordat je steeds een ‘stuk’ helemaal af maakt voordat je aan een volgende begint, werk je veel efficiënter. Je krijgt veel meer ‘stuks’ af dan wanneer jij bijvoorbeeld in batches werkt.

De voordelen van flow

  • Door het inbouwen van flow in je proces, zorg je ervoor dat verspillingen als (tussen)voorraden, wachttijd en transport gereduceerd worden.
  • Doordat elk product of dienst in bewerking blijft totdat het klaar is, wordt de doorlooptijd aanzienlijk verkort en heb je te maken met minimale voorraden.
  • Daarnaast zorgt flow ervoor dat je kwaliteit inbouwt in je proces. Doordat je per stuk of in kleine batches werkt, kun je fouten sneller herstellen en hoef je geen enorme hoeveelheden te corrigeren. Dit zorgt voor meer flexibiliteit.

Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.