Slimmer werken,
blije klanten

Een goed begin met Lean Kaizen

Er zijn een aantal stappen die je kunnen helpen om een goed begin met Lean Kaizen te maken. We gaan er vanuit dat je al weet wat Lean Kaizen inhoudt.  In deze blog leer je welke stappen nodig zijn om efficiënt met Lean Kaizen te beginnen.

Het begin met Lean

Als je wilt verbeteren zal je eerst het huidige niveau van elk werkproces moeten meten. Wanneer je de maatstaven voor het verbeteren hebt, zet je deze in een tabel. Voor elke maatstaf registreer je vervolgens wat het gewenste niveau en wat het huidige niveau is. Als er geen maatstaven zijn voor een werkproces dat je wilt verbeteren, moet je ze maken. Daarna kan je de werkstandaard bepalen. Een werkstandaard is een beschrijving van hoe het proces moet worden uitgevoerd. Als je een vastgelegde werkstandaard hebt voor het proces dat je wilt verbeteren, kun je Lean Kaizen toepassen om meer waarde toe te voegen aan deze standaard en verspillingen reduceren.

En dan?

Nu je de eerste twee stappen hebt gemaakt kan je de werkstandaard bestuderen. Loop het werkproces na met iemand die er veel van weet, de procesdeskundige. Deze persoon kan je helpen met het beschrijven van het proces door middel van richtlijnen. Maak een beschrijving van het beoogde proces. Laat deze beschrijving beoordelen door de procesdeskundige om te bevestigen of je begrijpt hoe het proces in zijn werk gaat.

Op naar verbetering

De ener laatste stap is het bepalen van de doelstellingen. Dit doe je door middel van het blootleggen van verspillingen die afbreuk doen aan het niveau van de werkprocessen. Als je organisatie deze doelstellingen niet heeft bepaald, ga je op zoek naar maatstaven (klanttevredenheid, omzet, winst en marktaandeel). Ten slotte is het belangrijk om de tijdsstrekking van het verbeterproces te bepalen. Deze strekking bepaalt de focus, grenzen en de verwachtingen voor het uitvoeren van een Lean Kaizen-project. Dit zorgt ervoor dat je efficiënt te werk gaat.

Kortom, de vijf stappen om met Lean Kaizen te beginnen zijn: meten, werkstandaard bepalen, proces bestuderen, doelstellingen bepalen, tijdsstrekking bepalen. Wil je meer leren?

Bureau Tromp heeft veel organisaties geholpen bij het verbeteren van hun processen. We bieden trainingen, advies en coaching aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag! Stuur ons een mail: info@bureautromp.nl of bel ons op: 030 227 0000.