Slimmer werken,
blije klanten

Direct meer structuur in je bedrijf

De kracht van structuur in je bedrijf

De kracht van een succesvol en goed functionerend bedrijf ligt in de structuur van het bedrijf. Te weinig structuur op het werk kan ervoor zorgen dat je bedrijf succes misloopt. Daarom is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan de structuur in je bedrijf (en ook je persoonlijke leven). Want: structuur is de sleutel tot succes en functioneren en hiermee kan je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Een duurzame structuur

Voor het succes waar structuur voor kan zorgen hebben je werknemers de juiste kennis en ervaring nodig. Op deze wijze kan er een blijvende en duurzame verbetering worden doorgevoerd. Het kan echter zo zijn dat werknemers verkeerde gewoonten hebben en het moeilijk vinden om deze gewoonten af te leren. Toch, is het voor een succesvol bedrijf belangrijk dat werknemers zich continu aanpassen aan een veranderende omgeving. Dit zal zorgen voor een goede structuur binnen je bedrijf. De vraag is: Hoe pakken we dat aan? Na het lezen van dit blog weet jij hoe je structuur in je bedrijf kan krijgen.

Structuur in je bedrijf krijgen

Voor structuur bij je werknemers is het belangrijk dat ze de juiste ‘mindset’ hebben. Deze mindset kan resulteren in een betere werkwijze. Om tot deze werkwijze te komen kun je verschillende trainingen volgen, zoals de Lean six sigma. De basis van deze zienswijze is de manier van samenwerken. Er gelden hierbij duidelijke rollen, afspraken (en soms definities). De Lean six sigma wordt gezien als een methode om processen binnen het bedrijf te verbeteren. Bij deze zienswijze is het ook belangrijk dat er een blijvende energie ontstaat. Hoe start je nu concreet met het inrichten van een continu verbeterstructuur?

De volgende taken dragen bij aan het opzetten van een structuur die continu verbeteren mogelijk maakt:

 • Maak een eenvoudige en laagdrempelige structuur (dat maakt het makkelijker om vol te houden);
 • Zorg er altijd voor dat je hele team betrokken is (als je team te groot is, creëer dan sub-teams die veel met elkaar samen werken);
 • Creëer begrip voor een nieuwe manier van werken;
 • Organiseer regelmatig overleg (bijv. een dagelijkse dagstart)
  • Wijs een voorzitter aan (deze kan rouleren)
  • Biedt ruimte voor inbreng
  • Laat de onderwerpen aansluiten op het dagelijks werk van je collega’s
  • Houdt het overleg relevant
  • Geef inzicht in cijfers en resultaat (en laat zien hoe deelnemers hierop invloed uitoefenen);
 • Maak verbeteringen niet te groot in omvang (houdt het binnen de eigen invloedsfeer);
 • Gebruik een vaste aanpak (zoals Lean sigma) om kleinschalige verbeteringen door te voeren.

Structuur binnen je bedrijf vasthouden

Maar met een structuur voor continu verbeteren alleen komen we er helaas niet. Het is van belang dat alle betrokkenen vasthouden aan de nieuwe manier werken en dat gaat helaas niet zonder vallen en opstaan. Deze strijd moeten we aan durven gaan met elkaar en daar heb je gemotiveerde mensen voor nodig. Concludered kunnen we stellen dat het eigen maken van een nieuwe manier van werken een goede basis en tijd nodig heeft. Gun jezelf en jouw collega’s vooral de tijd en de kennis van Lean sigma om je bedrijf succesvoller te maken door middel van een betere structuur.

Kijk hier voor meer informatie over de Lean sigma & six sigma methodiek die kan zorgen voor meer succes en winst binnen je bedrijf: Inhoud Yellow Belt training | Bureau Tromp