Slimmer werken,
blije klanten

Is de Lean Six Sigma Green Belt iets voor mij?

De meest voorkomende niveaus van Lean Six Sigma trainingen zijn: de Yellow belt, Orange belt, Green belt en de Black belt. In dit artikel gaan we het hebben over de Lean Six Sigma Green Belt training. We leggen uit wat deze training inhoudt en voor wie hij het meest nuttig is.

green belt training

Wat is de Green Belt certificering?

De certificeringscursus Lean Six Sigma Green Belt leert je de hulpmiddelen en methoden die belangrijk zijn bij het zelfstandig uitvoeren van DMAIC verbeterprojecten. In de cursus leer je over de basisstructuur van DMAIC en de belangrijkste tools die hierbij horen. Na het volgen van de certificeringstraining kan je als professional problemen identificeren en hiervoor oplossingen implementeren.

Wat leer je tijdens te training?

Je gaat dieper in op de Lean Six Sigma kennis zodat je een zo goed mogelijke projectleider kan worden. Je gaat met verschillende onderdelen van Lean Six Sigma aan de slag, denk aan:

 • De verspillingen
 • De vijf principes van Lean
 • Statistiek om data analyses uit te kunnen voeren
 • De DMAIC structuur zelfstandig te kunnen gebruiken
 • Diverse tools die bij de verschillende fases ingezet kunnen worden om het doel van het project te bereiken.

Het volledige certificaat bestaat uit twee delen:

 • Theoretisch certificaat: je volgt hiervoor een theoretische training van zes dagen. Aan het einde hiervan doe je een examen. Als je dit examen behaald, ontvang je het theoretische certificaat.
 • Praktijk certificaat: na het behalen van het theoretische certificaat kan je ook het praktijk certificaat behalen om je certificering compleet te maken. Je doet dit zelfstandig door een praktijkopdracht uit te voeren en deze te presenteren voor de certificering.

Voor wie is de Green Belt training?

Lean Six Sigma is een optimalisatieproces gestuurd door mensen. Om echt te kunnen leveren met Lean Six Sigma heb je doorzettingsvermogen, expertise en toewijding nodig van de individuele leden van het team. Bij het uitvoeren van de projecten wordt al snel gedacht aan de Champion, dit is de projectondersteuner, en de Black Belts, die het project opstarten. Maar ook de Green Belts zijn cruciaal in het verbeteringsproces.

Het doel van de Green Belt is om de proceskwaliteit te verbeteren. De Green Belts proberen de theorie van Lean Six Sigma en de daadwerkelijke toepassing ervan samen te brengen. Als Green Belt ben je bezig met het verbeteren van het proces, analyseren van data en beheren van projecten.

Past de Green Belt training bij jou?

Het doel van de Green Belt is om de proceskwaliteit te verbeteren. De Green Belts proberen de theorie van Lean Six Sigma en de daadwerkelijke toepassing ervan samen te brengen. Als Green Belt ben je bezig met het verbeteren van het proces, analyseren van data en beheren van projecten.

De Lean Six Sigma Green Belt training is voor iedereen die geïnteresseerd is in terminologieën als: continu verbeteren, verminderen van verspillingen, variatie en spreiding in processen. In welke sector je werkt maakt hierbij niet uit. Lean Six Sigma is overal toe te passen. Je bent als Lean Six Sigma professional verantwoordelijk voor verschillende dingen. Denk hierbij aan het beheersen van de kosten, het verbeteren van de output en het bijdragen aan betere resultaten.

Wat pre’s om Lean Six Sigma Green Belt te worden zijn: Werkervaring, zodat je de koppeling van de theorie naar de praktijk kan maken. En naast de ervaring is het belangrijk om de volgende kwaliteiten te bezitten:

 • Leiderschapscompetenties
 • Passie voor verbetering
 • Doorzettingsvermogen
 • Logische, analytische geest

consultants green belt

Meer lezen?